Количка

0 артикула

Акордеонни категории

ПОДГОТВЕНИ ЛИ СМЕ ЗА ЗИМАТА?

Дата: 2014-12-08

Знаете ли какво е състоянието на акумулатора във Вашата кола? За повечето шофьори акумулаторът е незабележим, освен ако не се повреди. Но ако двигателят Ви не стартира, може да е прекалено късно за рутинна поддръжка. За щастие има лесни неща, които шофьорите могат да направят сега, за да подготвят своите акумулатори за зимните месеци. Д-р Еберхард Майснер, експерт по акумулаторите в Johnson Controls, един от най-големите производители на автомобилни стартерни акумулатори в света, предлага следните три съвета:

 

1. Как да избегна появата на проблеми при стартиране на колата ми през зимата?

 • Вашият акумулатор трябва да бъде тестван редовно. Можете да поискате да проверят акумулатора Ви в наш сервиз.
 • Важно е да почиствате капака на акумулатора и изводите с антистатична кърпа. Това ще предотврати нежелан електрически разряд чрез влага, влязла в контакт с изводите.
 • Трябва също да се уверите, че има добра електрическа връзка, като проверите клемите на изводите и ги дозатегнете, ако е необходимо.
 • За по-добро зареждане на акумулатора, шофирайте на по-дълги разстояния с автомобила си. При шофиране на къси разстояния, акумулаторът не може да се зареди напълно и така се увеличава рискът от повреди. Това се дължи на големите консуматори на енергия, като нагревателите на задното стъкло, отоплението в купето и вентилаторите – особено когато сте спрели на светофар или когато сте попаднали в задръстване. 

 

2. Ако ми се случи акумулаторът да откаже, кой е правилният начин за помощно стартиране на автомобил?

 • Запалването трябва да бъде изключено и в двата автомобила - в работещия автомобил и в автомобила, който трябва да бъде стартиран.

Как да се използва кабелът за стартиране:

1. Свържете червения кабел за стартиране към положителния извод (плюса) на изтощения акумулатор.
2. Свържете другия край на червения кабел за стартиране към положителния извод на помощния акумулатор.
3. Черният кабел трябва първо да бъде свързан към отрицателния извод (минуса) на помощния акумулатор.
4. Другият край трябва бъде свързан към небоядисана част на рамата на автомобила в двигателния отсек на автомобила, който трябва да бъде стартиран.
 

 • Стартирайте двигателя на работещия автомобил.
 • Уверете се, че кабелите са далеч от вентилатора или от ремъка на вентилатора.
 • Не стартирайте двигателя на неработещия автомобил, докато първо не стартирате двигателя на работещия автомобил.
 • След като двигателят стартира, разкачете кабелите в обратна последователност на реда по-който са били свързани.

 

 Помощно стартиране: Запомнете 3 неща

 

 • Акумулаторите и на двата автомобила трябва да имат еднакво номинално напрежение. Моля, уверете се, че сте проверили етикета. НЕ опитвайте помощно стартиране на автомобил със стандартна 12-волтова електрическа система от камион с 24-волтова електрическа система или обратното.
 • Кабелите за стартиране трябва да бъдат свързани в правилния ред.
 • Двигателят на работещия автомобил трябва да бъде стартиран и да работи преди да бъде задействан стартера на автомобила, който трябва да бъде стартиран. Така се избягва изтощаване на работещия акумулатор.

  Важно е да се отбележи: Трябва да следвате съветите на производителя на автомобила, които можете да откриете в ръководството за експлоатация. Ако производителят е осигурил специален положителен или отрицателен сервизен извод в автомобила, той трябва да бъде използван.

 

3. Ако моят акумулатор е изтощен и е необходим нов акумулатор, мога ли да извърша подмяната сам/а?

Преди няколко години беше доста лесно да подмените акумулатора си сам/а. Сега сложните електрически системи в автомобилите поддържат нарастващите нужди за удобство, забавления и щадящи природата технологии като Start-Stop. Често се изискват специални инструменти и умения, за да може акумулаторът да бъде подменен правилно. Например при много автомобили ще трябва да регистрирате своя нов акумулатор в електрониката на автомобила след като бъде подменен – което може да бъде доста сложен процес.Ако се прекъсне електрическата верига между акумулатора и компютъра на автомобила, това може да доведе до загуба на данни в управляващите модули и развлекателната система на автомобила.Може да е необходимо да бъдат програмирани отново някои компоненти като радио и автоматични прозорци.

Друго предизвикателство, което ще срещнете ако подменяте акумулатора сам/а, е да откриете къде точно се намира в автомобила. Може да бъде под капака на двигателя или скрит в багажника или купето.

За да улесните подмяната на своя акумулатор, закарайте автомобила си в сервиз или оторизиран център за техническа поддръжка. Специалистите, които работят с автомобили и акумулатори също така ще знаят кой точно акумулатор е най-добър за Вашия автомобил.

Най-продавани

 • KRAFT VRLA 6V7 6V 7Ah

  KRAFT VRLA 6V12 6V 12Ah

  -10%
  Цена:21.60лв.
  Каталожна цена:24.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:21.60лв.
  Каталожна цена:24.00лв.
  Отстъпка:2.40лв. (10.00%)
 • KRAFT VRLA 12V12 12V 12Ah

  KRAFT VRLA 12V17 12V 17Ah

  -10%
  Цена:62.10лв.
  Каталожна цена:69.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:62.10лв.
  Каталожна цена:69.00лв.
  Отстъпка:6.90лв. (10.00%)
 • KRAFT VRLA 12V5 12V 4.5Ah

  KRAFT VRLA 12V7 12V 7Ah

  -10%
  Цена:25.20лв.
  Каталожна цена:28.00лв.
  виж отстъпката
  Отстъпки за вас
  Цена:25.20лв.
  Каталожна цена:28.00лв.
  Отстъпка:2.80лв. (10.00%)